Site logo

7,000 PESERTA SERTAI PAHANG INTERNATIONAL SCOUTS FOR SDGS RUN 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
7,000 PESERTA SERTAI PAHANG INTERNATIONAL SCOUTS FOR SDGS RUN 2024

KUANTAN, 08 JUN 2024: Seramai 7,000 peserta daripada 12 buah negara, termasuk Singapura, Kemboja dan Indonesia menyertai Pahang International Scout For SDGs Run 2024 di Pantai Sepat hari ini.

Exco Komunikasi dan Multimedia, Belia, Sukan dan Badan-Badan Bukan Kerajaan, YB. Tuan Fadzli Mohamad Kamal berkata bahawa dengan keterlibatan beliau menyertai larian pada hari ini, Program Pahang International Scout for SDGS 2024 dilihat berjaya dilaksanakan pada pagi ini.

“Alhamdulillah, sambutannya cukup baik dengan lebih 7,000 penyertaan daripada pelajar, mahasiswa, dan orang awam dari seluruh dunia. Kami berlari sejauh lebih 5 km pagi ini bersama semua peserta.

“Program hari ini bertujuan menggalakkan anak muda, khususnya pelajar dan mahasiswa, untuk terlibat aktif dalam sukan demi kesihatan. Kami menggalakkan mereka membudayakan sukan dalam kehidupan seharian,” katanya.

Keunikan larian daripada program ini melibatkan peserta dengan melalui laluan pantai dan sawah padi, dengan jarak keseluruhan sejauh 5.5 km.

7,000 PESERTA SERTAI PAHANG INTERNATIONAL SCOUTS FOR SDGS RUN 2024

Selain itu, terdapat juga pengisian program yang telah berlangsung lebih sebulan, di mana mereka yang terlibat ada aktiviti gotong-royong di kawasan kediaman masing-masing untuk menggalakkan kebersihan dan semangat sukarela.

Sementara itu, selain acara larian, 30 reruai pameran daripada pelbagai jabatan dan agensi serta gerai jualan, turut menanti pengunjung yang hadir.

“Gabungan pada hari ini pula kita bersukan dan ada pelbagai pameran dianjurkan sepanjang program hari ini, jadi manfaatnya cukup besar,” katanya

Dalam pada itu beliau juga sempat merakamkan ucapan tahniah kepada Pengakap Kelana atas usaha dan inisiatif program ini.

“InsyaAllah, Kerajaan Negeri Pahang bersedia untuk bekerjasama dengan Pengakap Pahang untuk menganjurkan program-program sebegini pada masa depan,” katanya. -PAHANGMEDIA

Sumber: Pahang Media

7,000 PESERTA SERTAI PAHANG INTERNATIONAL SCOUTS FOR SDGS RUN 2024

More to explorer

  • No comments yet.
  • Add a comment
    ×